Opiskelupaikastani tuli elokuun ensimmäinen päivä täysin savuton. Oppilaitoksemme noudattaa kasvavaa trendiä, jonka lopullisena tavoitteena on Suomen lainsäädäntöönkin kirjattu unelma kokonaan savuttomast Suomesta, joka olisi maailman ensimmäinen valtio, joka kieltää kokonaan tupakoinnin.

Miten tämä vaikuttaa elämääni? Tupakkapaikka ja siellä sijainnut tuhkakuppi on poistettu ja järjestyssääntöihin on kirjattu uusia sääntöjä, joissa ilmoitetaan minun olevan savuton, ei ainoastaan koulualueella, kouluaikana mutta myös koulun järjestämillä matkoilla, harjoittelupaikoilla, koulun vuokraamissa ja järjestämissä tilaisuuksissa ja paikoissa. Periaatteessa olen savuton kaikissa paikoissa ja tilanteissa, jotka voidaan liittää kouluun kuuluvaksi millään tavalla. Lukujärjestyksien itsenäiset tunnit, joiden aikana istun kotona tekemässä (yeah right) esseitäni, minulla ei ole periaatteessa oikeutta mennä oman kotini etupihalle savukkeelle, vaikka olen täysi-ikäinen seuraukset täysin ymmärtävä aikuinen, koska se on kouluaikaa.

Toistan kysymykseni, miten tämä vaikuttaa elämääni? Totta, että uudet säännöt ovat tulleet ja tupakkapaikka on poistettu. On myös totta, että taukojen aikana metrin päässä koulun välittömältä alueelta, kaupungin kävelytiellä on laumoittain savuttelevia opiskelijoita kävelytien käyttäjien suureksi iloksi. Vaikutuksena elämääni on kaksi metriä pidempi matka paikkaan, jossa tupakoin.

Kertokaa minulle milloin jokin on onnistuttu poistamaan kieltämällä se? Alkoholin juominen kieltolailla ehkäpä - no, sehän ainakin meni putkeen. Niinkin riippuvuutta aiheuttavan paheen lopettaminen kuin tupakointi ei ole koskaan helppoa, ja täysin mahdotonta se on, mikäli aloite lopettamiseen ei lähde henkilöstä itsestään vaan ulkopuolelta.

Mutta päättäjillä on selvästikin ollut parempia keinoja kuin kieltäminen takataskussaan, kun haluavat saada opiskelijat savuttomiksi. Ei tietenkään pelkkä kielto ja sääntö ilman rangaistusta tule toimimaan, mutta olen huomannut, että päätöksessä oli suurempikin juju. Vittumaisuus. Tehdään tupakoinnista niin vittumaista, että jos se ei lopu niin se ainakin vähenee kouluaikana. Totta. Vielä ei vittumaisuutta ole havaittavissa suuremmin kuin matkan pidentymisenä, mutta kun suomalainen pakkastalvi lumihankineen iskee päälle, tulee eteen pieni ongelma. Tietä pyöräilytielle ei todellakaan tulla auraamaan meidän mieliksimme ja vaihtoehdoiksi nousee lumihangessa kahlaaminen tai kiertotien valitseminen, jotta pääsemme tupakalle 15 minuutin taukomme aikana koulualueen ulkopuolelle. Tämä tarkoittaa huomattavaa vittumaisuutta. Ovelat paskiaiset. Aiemmin olemme olleet myös suojassa sateelta ja tuulelta, mutta emme enää - vittumaisuusfactor nousee huomattavasti.

Aikuista ihmistä on vaikea käskeä tekemään jotain mitä he eivät todella halua tehdä. Jujuna on saada heidät itse haluamaan sitä, mitä heidän halutaan tehdä.